• Nowe posty
  • Posty bez odpowiedzi
  • Kto jest online
  • Nie ma użytkowników w trybie online :: 0 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 0 gości (wg danych z ostatnich 5 minut)
  • Najwięcej użytkowników (921) było online 18 lutego 2017, 10:31
  • Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości

"Wyżebrany" nocleg na czyimś podwórku jest ok?

Moderator: mushek

autor: MarcysiaToJa » 23 kwietnia 2014, 17:00

Witam, chce pozwiedzać Polske w wakacje i od paru dni zastanawiam sie czy może mi sie udać wyjechać na jakąś wieś niedaleko miasta które chciałabym zwiedzać i prosić o to czy moge na czyimś podwórku rozłożyć namiot i w nim kimać za jakieś symboliczne 5 zł czy wieczorną pomoc w ogródku, czy lepiej zbierać kase na pola namiotowe? Parę lat temu jeździłam tak z mamą ale spałyśmy na polach namiotowych, bo mama miała kase, a teraz chce sama na siebie wykładać i nie prosić jej o jakieś wieksze kieszonkowe, i nie wiem czy mam zbierać i jakoś dorabiać większą kwote czy z takim "żebraniem" o kawałek trawy może mi sie udać.
Dodam tylko, że raczej bede sama i mam 16 lat, wiec spanie na dziko w zupełności odpada, ze względów bezpieczeństwa i takich, że boje sie, że jak ktoś mnie znajdzie to może pomyśleć, że uciekłam z domu potem zadzwoni na policje i będe miała niepotrzebne kłopoty.
Więc piszcie co o tym sądzicie i czy mieliście, że to może wypalić czy nie za bardzo.
;)
Gdzie szosy biła nić, tam chce się bracie żyć...
Awatar użytkownika
MarcysiaToJa
Random

autor: Mati_Tychy » 23 kwietnia 2014, 18:45

Myślę że każdy kto zobaczy zmęczoną całym dniem stopowania 16latkę nawet zaprosi na kolację. Zazdroszczę odwagi w tym wieku :)
Mati_Tychy
Random

autor: MarcysiaToJa » 24 kwietnia 2014, 13:34

Dzięki Mati, a jeśli jeszcze by sie potwierdziło z tą kolacją, tak jak mówisz, to byłabym prze szczęśliwa... :)
Awatar użytkownika
MarcysiaToJa
Random

autor: Mati_Tychy » 24 kwietnia 2014, 18:40

Czemu nie próbujesz z Couchsurfingiem czy ogłoszeniem się tutaj że szukasz noclegu? Też jakaś opcja.
Mati_Tychy
Random

autor: MarcysiaToJa » 29 kwietnia 2014, 15:32

bo mam zamiar odwiedzić przynajmniej 8 miast, w dodatku takich mniejszych jak łeba więc chyba będzie ciężko żeby tutaj kogoś znaleźć, pozatym jeszcze duzo czasu..;D
Awatar użytkownika
MarcysiaToJa
Random

autor: System » 29 kwietnia 2014, 23:09

Jeśli szukasz noclegów u kogoś na podwórku, robiąc to :
- Wyglądaj dobrze, jak turysta, nie jak wywłoka,
- Uśmiechaj się, bądź pozytywnie nastawiona - to klucz do sukcesu. :)
- Mów prosto z mostu jaki jest twój cel i co robisz, gospodarz woli wiedzieć kogo ma na ogródku.
- Opcja płacenia czy odrabiania w ogródku jest "taka o" :) Oczywiście jak powiesz, że rzucisz te 5 zł to popatrzą na Ciebie pewnie i tym bardziej pozwolą, aczkolwiek i bez tego da radę.
- Wybieraj domy raczej nie na wielkich osiedlach, jak sie da to najlepiej na krańcach wiosek.
- Omijaj bogate domy, oni się zwyczajnie boją wystawić nogę za próg bo jeszcze ktoś im przypadkiem ukradnie buta, [oczywiście nie zawsze], ludzie z "uboższych" domów są przyjaźniejsi i bardziej rozmowni.
- Jeśli nie uda się raz, próbuj dwa i trzy. Nie skutkuje? Idź dalej i próbuj w następnym miejscu. To tylko ludzie i to tylko pytania i to tylko nocleg, nic nie szkodzi! Nie rezygnuj bo wszystko da się zrobić! :)
- Im większa miejscowość/osiedle tym większy problem z noclegiem.

Pozwodzenia! :)
Awatar użytkownika
System
Administrator

Wróć do Miejsca