• Nowe posty
  • Posty bez odpowiedzi
  • Kto jest online
  • Nie ma użytkowników w trybie online :: 0 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 0 gości (wg danych z ostatnich 5 minut)
  • Najwięcej użytkowników (921) było online 18 lutego 2017, 10:31
  • Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości

Darmowe gorące źródła

Moderator: mushek

autor: Asia Zdż » 28 stycznia 2014, 20:20

Jak w temacie- czy wiecie/sprawdziliście jakieś miejsca, gdzie można skorzystać z kąpieli w wodach termalnych bez opłat?
Mnie dotychczas obiły się o uszy dwa: okolice Liptowskiego Mikulasza oraz Baile Herculane w Rumunii. Na jakich zasadach to działa, nie mam pojęcia. Ktoś z Was był i zweryfikował?
A może znacie jakieś inne miejsca?
Jadę zimą i nie wiem czy brać kostium kąpielowy :D
Awatar użytkownika
Asia Zdż
Pojechał/a busem na ASR

autor: Asia Zdż » 31 stycznia 2014, 19:24

Podsumuję to co napisaliście mi na facebookowej grupie:

Kalameny na Słowacji (około 33 stopnie); http://zmrzlina-misa.sk/s-misou-na-koupak/detail/604/
Merens-les-Vals, Francja, przy granicy z Andorą
"I jeszcze kiedyś w Rajeckich Teplicach też za friko znaleźliśmy. Tylko że to było z 8lat temu to może już nie istnieć."
Wyspa Kos, Grecja: http://www.holidaycheck.pl/pi/50e364d2- ... e023eaecbd

Jak zweryfikuję Baile Herculane to napiszę co odkryłam:)
Sylwia z bloga http://travellingtohappiness.wordpress.com/ poleciła gorące źródła w jaskini w okolicy jeziora Myvatn. Zadeklarowała że wszystko opisze na blogu więc ograniczę się do wzmianki i podlinkowania :)

Ja sama miałam okazję zażyć kąpieli w gejzerze w Górskim Karabachu, tylko za dobrze nie jestem w stanie określić gdzie to było (dłuuuuga jazda lasem) :D Gdzieś koło Kəlbəcər. Nie wpisujcie tego przypadkiem do wizy bo wam nie wydadzą :p
Awatar użytkownika
Asia Zdż
Pojechał/a busem na ASR

autor: Linds » 26 marca 2014, 23:32

Szczerze mówiąc wątpię, by dało radę za darmo w Liptowskim Mikulaszu, a to z racji dobrze rozwiniętej tam komerchy - pod samym Mikulaszem największy, jeśli nie jeden z największych aquaparków w Europie Środkowej - Tatralandia, zaś niedaleko popularne Besenova.
Linds
Random

autor: fail » 19 października 2015, 09:21

Również polecam słowackie Kalameny, można tam rozbić namiot i spędzić kilka dni, źródełko dość popularne wśród miejscowej ludności.
Ale francuskie źródła w górach przy granicy z Andorą polecam jeszcze bardziej. Od wioski Marens les vals to jakieś 20-25 min marszu. Mamy 3 małe sadzawki (środkowa najcieplejsza). 50 metrów wyżej jest fajne miejsce na namioty.
Załączniki
marens.jpg
żródła koło Marens les Vals
marens.jpg (61.36 KiB) Przeglądany 5589 razy
Awatar użytkownika
fail
Random

Wróć do Miejsca