• Nowe posty
  • Posty bez odpowiedzi
  • Kto jest online
  • Nie ma użytkowników w trybie online :: 0 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 0 gości (wg danych z ostatnich 5 minut)
  • Najwięcej użytkowników (921) było online 18 lutego 2017, 10:31
  • Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości

Przywitaj się!

autor: T-1000 » 18 marca 2015, 01:37

Cześć, nazywam się Łukasz. Od 8 lat jeżdżę stopem (dziewictwo autostopowe straciłem we Francji w lipcu roku 2007). Uważam się za starego wyjadacza, gdyż trzymam się z ekipą z forum od pierwszego Ogólnopolskiego Zlotu Autostopowiczów - OZA I - w Bełchatowie.
Mieszkam na stałe w Warszawie, ale jestem człowiekiem gór, gdzie czuje się najlepiej. Kocham nature, DZIKI zwierzęta, aktywność fizyczną w terenie, w tym wspinaczkę skałkową, w której mam kilkuletnie doświadczenie. Uwielbiam też psychologię, biologię i rozkminy na wszelakie abstrakcyjne tematy.
Zwiedziłem już całkiem sporo w Europie, ale wiele krajów wciąż czeka, żebym je odkrył. O innych kontynentach nie wspomnę, gdyż z po za Europy poznałem jedynie Gruzję i przejechałem stopem przez Turcję.
Cieszę się, że nasza autostopowa społeczność się rozwija i tworzą się nowe pokolenia autostopowiczów i autostopowiek. Chętnie służę swoim doświadczeniem nowym osobom, dopiero zaczynającym swoją przygodę z autostopem. Głównie na żywo przy piwie, ale na bardziej ambitne pytania niż i wylotówkę z Warszawy chętnie odpowiem też online :-)
Wasz Rodak...
Awatar użytkownika
T-1000
Random

autor: RMF_FAN » 12 kwietnia 2015, 20:40

Cześć Wszystkim.

Autostop to połowa mojego życia, i można powiedzieć, że wychowała mnie droga, ale lata płyną i życie się zmienia. Teraz to ja z racji zawodu zabieram stopisi jak tylko mam okazję. Zawodowo podróżuję po europie robiąc dziesiątki tysięcy kilometrów w miesiącu i sprawia mi radość gdy mogę z kimś zamienić choć kilka zdań, więc gdy zobaczycie mnie na drodze, to śmiało łapcie za plecak, bo na pewno się zatrzymam by Was zabrać :)
RMF_FAN
Random

autor: radioking » 15 kwietnia 2015, 10:22

Cześć!
Doświadczenie w stopie mam... praktycznie zerowe. Coś tam jeździłem, ale nigdy na bardzo długich trasach i nigdy sam. No i własnie - chciałbym zacząć :D Wiek goni, a ja nadal nie spróbowałem smaku autostopowej wyprawy. Mam nadzieję znaleźć tu inspiracje, porady, może trochę pomocy i motywacji :) :)
radioking
Random

autor: McClane » 19 kwietnia 2015, 07:41

Siema,
moje imię Jakub, przygodę z autostopem zacząłem niecałe dwa lata temu, kiedy wybrałem się ze znajomymi w podróż dookoła świata.
Pozdro600
McClane
Random

autor: zagubiony4 » 21 kwietnia 2015, 09:03

Siema.
Tu Zbychu.
Stopem jeżdżę od 2 lat. W swoją pierwszą podróż, wyjechałem z kumplem ze studiów. Pojechaliśmy do Barcelony z Wrocławia. Udało nam się tam dotrzeć w 50 godzin, do samej La Rambli! Dla nas to wyczyn, bo drugi raz, ta sama trasa zajęła nam 101.5 godziny xD. Nie wyobrażam sobie życia bez autostopu!
Pozdro
zagubiony4
Random

autor: trzcinav » 24 kwietnia 2015, 18:39

Cześć!
Jestem Karolina. Od października 2014 roku studiuje i z racji, że student to no biedny jest i oszczędny. Dlatego zamiast wydawać na bilet do domu to hop siup - wykorzystałam fakt, że mam ponad 400 km i postanowiła spróbować z autostopem. Ale się tym zajarałam, chcę więcej. Chcę być wszędzie i to autostopem.
Sądzę więc, że się tutaj odnajdę.
Awatar użytkownika
trzcinav
Random

autor: Iggor95 » 26 kwietnia 2015, 09:58

Cześć!
Mam na imię Igor i mam 19 lat. Chciałem Was poinformować, że bardzo cieszę się, że się tu znalazłem! Jestem studentem pierwszego roku i doszedłem do wniosku, że nadszedł czas na zmiany. Aktualnie nie mieszkam w Polsce, ale na początku czerwca wracam do Polski na wakacje- do miejsca w którym się wychowywałem. Co roku przyjeżdzam na wakacje do ojczyzny, jednakże każde poprzednie wakacje wyglądały mniej więcej tak samo. Nie mam nic co do lokalnych atrakcji, ale jednak zostając w jednym miejscu nie będę mógł się rozwijać tak bardzo jakbym sobie tego życzył.

Powiedziałem sobie- wystarczy. Uważam, że jestem na tyle już odpowiedzialny, aby samemu odpowiadać za siebie. Chcę po prostu być szczęśliwy- to wszystko.
Ostatnio postanowiłem zrobić listę "rzeczy do zrobienia" w najbliższe wakacje i tak wyszło, że pewnej nocy siedziałem na komputerze i mnie olśniło- AUTOSTOP. To właśnie to czego szukam. Jest to możliwość do zwiedzenia pięknych miejsc o których nigdy się nie słyszało, ale również o takich, które zawsze budziły intrygę.

Będąc dzieckiem, zawsze chciałem zwiedzić wszystkie województwa naszego kraju- także to mój pierwszy cel. Jest to idealna okazja, aby zawrzeć nowe znajomości. Ludzie są fascynujący i to w tym wszystkim jest najlepsze, że nigdy nie wiesz na kogo trafisz. Możesz spotkać na drodze osobę z którą się zaprzyjaźnisz i zostaniecie prawdziwymi przyjaciółmi albo też swoją drugą połówkę. Jestem podekscytowany i mam nadzieję, że jak tylko przyjadę do Polski to zacznę swóją przygodę.

Ostatnio poinformowałem moją mamę o moich zamiarach i powiem Wam, że się przeraziła. Wiadomo- taka rola mamy, ale ja oczywiście i tak postawię na swoim. Kto jak kto, ale ja na pewno dam radę! Jeśli macie jakieś wskazówki, pytania lub cokolwiek Was tam gryzie to z największą przyjemnością odpowiem na każdą wiadomość.
Awatar użytkownika
Iggor95
Random

autor: Olga&Michal » 27 kwietnia 2015, 18:41

Cześć !
Tu Olga i Michał. ; )
Jesteśmy studentami, uwielbiamy podróżować i samą podróż brać na spontana.
Mam 20 lat, Michał 23.

Stwierdziliśmy, że bilety kolejowe/autobusowe itp itd kosztują nas zbyt wiele więc zaczynamy jeździć stopem. ; )

Mam nadzieję, że się odnajdziemy wśród prawdziwych, zawodowych autostopowiczów : D
Olga&Michal
Random

autor: kaczka » 29 kwietnia 2015, 20:57

Hej :)
Mam na imię Kaja. Szczerze mówiąc moje doświadczenie, jeśli chodzi o podróże autostopem jest naprawdę bardzo skromne. Jedynym moim osiągnięciem w tym kierunku było wracanie na stopa, gdy spoznialam się na autobus. :D Jednak mam zamiar zmienić to w przyszłości :) mój brak kompetencji usprawiedliwiam tym, ze mam dopiero 18 lat i chodzę do liceum. :D Mimo to, ze widziałam jeszcze mało to bardzo chciałabym to zmienić. mam nadzieję, że uda mi się to w niedalekiej przyszłości. Dlatego tu jestem :)
kaczka
Random

autor: Juraszka » 07 maja 2015, 10:44

Siemka!

Nazywam się Kuba, mam 22 lata i z zawodu jestem informatykiem.
Mój autostopowy "staż" jest dość spory - zaczęło się od oszczędności na bilecie autobusowym a później, przy styczności z ZHP, rozpocząłem już dalsze podróże autostopem - niestety jedynie na terenie Polski. Dopiero od niedawna podejmuje, krótkie ale niezależne wypady autostopowe które, mam nadzieję, są wstępem do dalszych wypraw.
Oczywiście autostop to nie wszystko, czasami fajnie jest pozwolić sobie na odrobinę luksusu i jechać pociągiem - studenci wiedzą o co chodzi :D

Jestem tutaj ponieważ, poza wsparciem, radami oraz doświadczeniem, poszukuję nowych znajomości - ludzi o takich samych zainteresowaniach oraz aspiracjach.
Awatar użytkownika
Juraszka
Random

Lokalizacja: Lednogóra, Greater Poland Voivodeship 62-261, Poland

PoprzedniaNastępna

Wróć do Przywitaj się! :)