[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Forum Autostopowiczów. • Wyświetl temat - Turcja
  • Nowe posty
  • Posty bez odpowiedzi
  • Kto jest online
  • Nie ma użytkowników w trybie online :: 0 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 0 gości (wg danych z ostatnich 5 minut)
  • Najwięcej użytkowników (921) było online 18 lutego 2017, 10:31
  • Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości

Turcja

Moderator: majkel

autor: autostopowicze.org » 22 grudnia 2013, 15:44

Turcja to raj dla autostopowiczów. Ludzie są z reguły przyjaźni, często zdarza się, że sami się zatrzymują zanim jeszcze zdąży się wyciągnąć kciuka.

PODSTAWOWE INFORMACJE

DOJAZD
: Istnieje kilka możliwości dojazdu do Turcji. Jeśli zależy nam na czasie i nie chcemy mieć po drodze zbyt wielu przygód czy nigdzie utknąć, to lepiej wybrać trasę nico dłuższą przez Słowację, Węgry, Serbię i Bułgarię. Trasa przez Ukrainę i Rumunię jest może nico krótsza, ale zdecydowanie trudniej tamtędy przejechać bez problemów.

WIZA: Od 10 kwietnia 2014 r. uzyskanie wizy na granicy czy lotnisku będzie niemożliwe. Wizę w celach turystycznych czy biznesowych będzie można uzyska jedynie za pośrednictwem systemu E-visa:
. Serwis obsługiwany jest w dwóch językach – angielskim lub tureckim. Za jego pośrednictwem należy wprowadzić wymagane dane, następnie dokonać płatności kartą Visa lub Mastercard i wydrukować potwierdzenie, które zostanie w trakcie procedury wysłane na wskazany adres e – mail. Wydrukowane potwierdzenie zastępuję wklejkę, jaką do tej pory uzyskiwało się na granicach. Należy je okazać urzędnikom na granicy i zachować podczas pobytu.
Wizy upoważniają do wielokrotnego wjazdu i pobytu na terenie Turcji łącznie przez 90 dni w okresie 180 dni jej ważności, licząc od pierwszego wjazdu, bez prawa wykonywania pracy.

WALUTA: Liry i kurusze – 1lira=100 kuruszy, 1 lira= ok. 1,4 pln.

GRANICA BUŁGARSKO – TURECKA: Najbardziej popularnym i najczęściej uczęszczanym przejściem jest to pomiędzy Kapitan Andreevo i Edirne, ruch jest tu bardzo intensywny, przez przejście przejeżdża także cała masa ciężarówek. Najmniej uczęszczane jest przejście w miejscowości Malko Tarnovo na wschodzie Bułgarii. Ruch jest tam bardzo niewielki, w dodatku droga prowadzi przez góry, co dodatkowo wydłuża trasę, a do najbliższej miejscowości jest ok. 50km, za to kolejki do okienka na granicy są bardzo niewielkie.
Aby przekroczyć granicę należy posiadać paszport i wizę. Do 10 kwietnia 2014 roku można ją jeszcze kupić na granicy, koszt to ok. 20$/ 15€.

KULTURA: Turcja jest państwem muzułmańskim. Istambuł rozdziela kraj na dwie części – wschodnią – konserwatywną (wyłączając południowe, nadmorskie, turystyczne miejscowości) oraz zachodnią – europejską. Należy pamiętać jednak, że będąc zwłaszcza w mniejszych miejscowościach, kobiety powinny mieć zakryte ramiona i nogi. Więcej informacji: http://autostop.polsourcing.pl/forum/vi ... ?f=72&t=19
Przed wyjazdem warto zorientować na bardziej na temat kultury Islamu, dowiedzieć co to jest i kiedy przypada RAMADAN.

STOPOWANIE: Turcja jest rajem dla autostopowiczów, kierowcy nie tylko jadą dalej niż powinni, żeby pomóc autostopowiczom, to także często kupują jedzenie czy picie, bądź oferują nocleg. Jest to kraj bezpieczny, także po wschodniej stronie, jednak podróżujące kobiety (samotnie, czy też para kobiet) powinny być ostrożne : patrz link powyżej.
Najtrudniejszym etapem jest przejechanie przez Istambuł. Przez całe miasto biegnie autostrada i nawet jeśli kierowcy będą Wam mówić, że jadą już za Istambuł to może się okazać, że i tak wysadzą gdzieś na przedmieściach, bądź jeszcze w ogóle w mieście i utkniecie tam na kilka ładnych godzin. Dlatego dobrze jest złapać stopa do najbliższego miasta na naszej trasie już za Istambułem bądź wyjechać komunikacją miejską na drogę za miasto.

JĘZYK: W Turcji, poza Stambułem trudno jest spotkać osobę mówiącą dobrze po angielsku, jednak nie jest to niemożliwe. Dobrze jest przed podróżą poduczyć się podstawowych zwrotów po turecku, takich jak: „dzień dobry”, „dokąd jedziesz” „jadę do…”, bardzo ułatwi nam to komunikację, zwłaszcza na drodze, gdy musimy się szybko dogadać i wskakiwać do samochodu.
Wiele osób mówi po niemiecku, znajomość tego języka na pewno przyda nam się bardziej niż znajomość angielskiego.
Turcy są bardzo komunikatywni, więc nawet jeśli nie znamy języka można się z nimi spokojnie dogadać na migi bądź używając translatora w komórce.

opracowała: Agata Bartczak
Awatar użytkownika
autostopowicze.org
Pojechał/a busem na ASR

autor: Spokojna Woda » 02 stycznia 2014, 19:01

W kwestii stopowania dodam, że w sumie nie ma się czego obawiać: Turek zatrzyma się wszędzie: na szerokim poboczu, na zatoczce, na pasie ruchu, na skrzyżowaniu, na autostradzie, w miejscu w którym nie ma miejsca żeby stanąć itp. :)
Jeśli jedzie się z kierowcą w trasę dalszą niż 30-40 km to praktycznie nie ma szans, żeby nie padło zaproszenie na jedzenie lub choćby symboliczny çay.

Cenowo Turcja jest dalej tańsza od Europy Zachodniej, ale też droższa, niż niektórzy są w stanie podejrzewać. Ten kraj zarabia na turystyce, co wiąże się z wysokimi cenami wejściówek do zabytków i innych atrakcji. Na przykładzie Stambułu:
*Aya Sofia-25 lir
*Pałac Topkapı-25 + 15 lir (25 za część reprezentacyjną, 15 za harem ; można kupić bez haremu)
*Pałac Dolmabahçe-20 lir (cena za harem ; całość chyba kosztuje 40)
*Wieża Galata-13 lir
*Cysterna Bazyliki-10 lir

W tej chwili lira stoi średnio po 1,40 zł, natomiast kiedy ja tam byłem (wrzesień 2013) cena wynosiła ok. 1,80 zł.

Uwaga na tureckich kierowców, kiedy jest się pieszym! Ci goście jeżdżą ostro i non-stop używają klaksonów. Zapewne obywatele państw o tak ,,cywilizowanym" ruchu drogowym jak np: Niemcy są zdumieni, kiedy zobaczą, jak to wygląda w Turcji, ale moim skromnym zdaniem jazda Turków jest zwyczajnie bardziej praktyczna, bo po co stać o godzinie 23 w jakiejś wiosce na czerwonym świetle, skoro w zasięgu wzroku nie ma żadnego samochodu? 8-)
Sami Turcy są bardzo życzliwi i to twierdzenie nie tyczy się tylko kierowców i handlarzy.

Polecam, SW ;)
Spokojna Woda
Random

autor: aliceofwonderland » 15 stycznia 2014, 21:30

Jeśli podróżujecie po Turcji z plecakami a bez zakwaterowania, polecam zostawianie bagaży w meczetach. Z meczetu na pewno nikt nic nie ukradnie, za to warto sprawdzić godziny modlitw ew. kiedy zwiedzający mogą wejść (dotyczy zabytkowych meczetów np w Stambule) żeby nie okazało się że nie ma jak plecaka wziąć :P
Jeśli chodzi o samotne dziewczyny - nie polecam. Ja podróżowałam z kolegą, który podawał się za mojego chłopaka (bądź kuzyna), a nieprzyjemne sytuacje zdarzały się i tak. Turcy są bardziej zaborczy i zazdrośni wobec swoich kobiet i jeśli widzą że facet się tak nie zachowuje, wydaje im się że mogą sobie pozwolić na więcej...
nie polecam kupować za dużo jedzenia - bo nie zjecie :) Na stopie zawsze wpadnie obiad - albo 2... Za to można pić wodę ze wszelkich wystających ze ścian kraników, a jedzenie uliczne jest więcej niż jadalne.
Osobiście polecam Güney-Doğu (południowy-wschód), ale to moja osobista opinia :)
"Jak tam było, tak tam było, zawsze jakoś było. Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było"
Awatar użytkownika
aliceofwonderland
Random

autor: trebron » 05 kwietnia 2014, 22:07

Mam konkretną rzecz: potrzebuję dostępu do internetu, przez 3 tygodnie, na terenie całej Turcji. Podkreślam, całej. Dostęp ma być do laptopa, mam mobilny modem na kartę sim. Odpada darmowy w hotelach itp. Są różne problemy i rozwiązania. Ludzie kupują sim do telefonu, ale ponoć sprzęt na którym jest to używane, musi być zarejestrowany w Turcji. Ogólnie wszystko kosztuje sporo, muszę ciąć koszta. Ktoś coś doradzi?
trebron
Random

autor: Pan Kocyk » 24 kwietnia 2014, 01:22

Przeszukałem internet, ale nie mogłem znaleźć odpowiedzi na jedno nurtujące mnie pytanie.

Na wakacje planuję wyprawę do Turcji. Jednym z punktów będzie Kapadocja i ewentualnie lot balonem. I tutaj moje pytanie: jaka jest szansa, że w drugiej połowie sierpnia/początku września uda mi się załapać na lot ot tak z miejsca, bez wcześniejszej rezerwacji? Jak wiadomo, ciężko przewidzieć kiedy się tam pojawię :)
Ewentualnie w grę wchodziłaby jakaś rezerwacja na dzień/dwa później.
Wszystko co polskie jest moje: niczego się wyrzec nie mogę. Wolno mi być dumnym z tego, co w Polsce jest wielkie, ale muszę przyjąć i upokorzenie, które spada na naród za to co jest w nim marne.
Awatar użytkownika
Pan Kocyk
Random

autor: dawid.wolski » 15 czerwca 2014, 07:50

Pojutrze wybieram się w kierunku Turcji, pewnie wyląduję w Stambule na dzień lub dwa. Będę miał namiot i jeśli nie wyląduję u któregoś kierowcy w domu :) to czy polecacie jakieś miejsce gdzie można się spokojnie rozbić? Myślałem, żeby zrobić to jak zawsze na czuja, ale jak wikipedia oświeciła mnie, że w aglomeracji mieszka 13 milionów ludzi to uświadomiłem sobie, że znalezienie fajnego miejsca może być problemem. Na pewno macie jakieś doświadczenia z tym związane, tylko czy dowiem się o nich przed wyjazdem :P
dawid.wolski
Random

Wróć do Azja