• Nowe posty
  • Posty bez odpowiedzi
  • Kto jest online
  • Online jest 1 użytkownik :: 0 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość (wg danych z ostatnich 5 minut)
  • Najwięcej użytkowników (921) było online 18 lutego 2017, 10:31
  • Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Alternatywne miejsca, których nie możesz przegapić

Moderator: mushek

autor: Peter » 12 marca 2014, 14:13

Z Polski jeszcze kilka miejsc (wszystko powinno być googlowalne, jakby ktoś chciał jechać i nie mógł wygooglować szczegółów to zapraszam PW i uzupełnie dokładniej) :
- Kędzierzyn Koźle opuszczona jednostka wojskowa (najciekawsze są połączone piwnice pod kilkoma barakami). Mieszkają tam jacyś bezdomni, chociaż widziałem tylko śpiwory a spędziłem tam noc, łącznie z ogniskiem (rozpalony w wymontowanej centrali wentylacyjnej).
- Częstochowa skład starych wagonów kolejowych.
- Zabrze nigdy nieukończony kompleks szpitalny, kilkunastopiętrowy główny budynek, masa piwnic ... wróć, właśnie go wyburzyli.
- Bielsko-Biała (akurat to miejsce jest dość dobrze znane) Kozubnik. PRLowski kompleks hotelowy. Zdaje się że zaczęli tam coś remontować, polecam poczytać zanim się pojedzie bo może być brak dostępu.
- Będzin (dzielnica Grodziec) stara cementownia, wielki obiekt poprzemysłowy. Jak ktoś to będzie zwiedzał w weekend - niech się do mnie odezwie. Kilometr dalej w zamkniętym budynku biurowym po kopalni mój klub zrobił sobie siedzibę, może będziemy robili tego samego dnia jakiś event?
- Zachodnia Polska - Międzyrzecki Rejon Umocniony. Wiele, wiele kilometrów tuneli, cały system obrony budowany przez Rzeszę (za późno zaczęli, Stalin przejechał przez to zanim zdążyli się przygotować). Koniecznie z wcześniejszym planowaniem i rozeznaniem, albo bardzo dużą ilością czasu na jeżdżenie. Są odcinki do zwiedzania turystycznego, a tak to jest bardzo różnie. Mogą być kłódki, zaspawane drzwi, zalane tunele itd.
- Tarnowskie Góry - dawna kopalnia. Ciężko to znaleźć i nie mogę za dużo o tym teraz napisać. Wybieramy się tam za jakiś miesiąc, to napiszę tutaj co i jak po eksploracji.
- Jaworzno - dawna cementownia. Na lewo od głównego wejścia (z cieciem - uwaga) jest mała dróżka, którą można spokojnie wejść na teren.
Peter
Random

autor: st_kilda » 19 lipca 2014, 11:17

podpatrzone u kolegi ;) Iran, wioska Deyhuk koło Tabas.
Awatar użytkownika
st_kilda
Random

autor: Stachu » 20 lipca 2014, 08:32

@Peter:
co do Tarnowskich Gór to chodzi CI o Sztolnię Czarnego Pstrąga, zabytkową Kopalnię Srebra czy jeszcze coś innego?

Tak sobie myślę, że ciekawym miejscem w Polsce może być porzucona po katastrofie w Czarnobylu, budowa elektrowni jądrowej w Żarnowcu(nad morzem), znajduje się po drugiej stronie jeziora niż działająca elektrownia szczytowo-pompową.
Jak kogoś interesuje to tu wątek na innym forum odnośnie tej elektrowni:
http://www.forum.eksploracja.pl/viewtop ... &start=300
Stachu
Random

Poprzednia

Wróć do Miejsca