• Nowe posty
  • Posty bez odpowiedzi
  • Kto jest online
  • Online jest 1 użytkownik :: 0 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość (wg danych z ostatnich 5 minut)
  • Najwięcej użytkowników (921) było online 18 lutego 2017, 10:31
  • Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Krótka podróż po bałkanach

Moderator: Monia

autor: andrzejpodgorny » 28 grudnia 2014, 15:12

Hej! Tego miesiąca po przeczytaniu pewnej książki postanowiłem rzucić studia i samotnie pojechać autostopem do Norwegii w kwietniu. Były plany, mapy, ale ostatecznie parę doświadczonych osób powiedziało mi żebym na pierwszy raz nie podejmował się takiej trasy i lepiej żebym pojechał w Bałkany. W sumie na zdrowy rozsądek może i mają rację, więc ostatecznie zaplanowałem sobie trasę i dodatkowo dowiedziałem się, że znajomy też by się pisał na coś takiego :) Fajnie, zawsze to bezpieczniej i raźniej, chociaż nie ukrywam, że chciałem sam jechać żeby troszkę oczyścić myśli, przemyśleć życie itd..., ale nie obraziłbym się gdybym miał jechać z kimś. Ogólnie planuję jechać pod koniec maja, lub w środku czerwca, więc uniknę troszkę kosztów.

Ostatecznie(tak sądzę) zaplanowałem sobie taką trasę: http://goo.gl/8ioqP1

Tutaj mam takie pytania jak obliczyć +- cenę całego wyjazdu? Chyba jest to jedyne pytanie, które mnie nurtuje.
andrzejpodgorny
Random

autor: Bercik » 28 stycznia 2015, 22:06

Mało Bałkanów w tych 'Bałkanach'. Ja bym tam dorzucił Macedonię i Czarnogórę, może Albanię.

Co do kosztów to zależy od tego jak chcesz spać, co i ile jeść, co zwiedzać, jak długo zostawać w poszczególnych miejscach i jak długo ma trwać cała wyprawa. Jeśli to podasz można mniej więcej powiedzieć ile potrzebujesz. Ja na sylwestra byłem w Belgradzie, w praktyce mając 100 zł w kieszeni. Teraz wybieram się w zamierzeniu do Grecji i chyba będę miał coś w okolicach 300 zł w przeliczeniu na PLN. Warto mieć przy sobie kartę płatniczą z jakimiś tam pieniędzmi, np. żeby wrócić do Polski jeśli zachorujesz i nie będziesz mógł stopować.

Aha, i jeszcze coś, masz w trasie Bośnię i Hercegowinę więc wiedz, że na granicy wymagane jest min. 75 EUR. Nie płacisz tylko okazujesz że masz, aby móc wjechać (75 EUR na każdy dzień pobytu w BiH). W praktyce raczej się tego nie sprawdza, ale zależy gdzie i kiedy, więc piszę o tym jeśli nie wiesz.
Bercik
Random

Wróć do Europa