• Nowe posty
  • Posty bez odpowiedzi
  • Kto jest online
  • Online jest 1 użytkownik :: 0 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość (wg danych z ostatnich 5 minut)
  • Najwięcej użytkowników (921) było online 18 lutego 2017, 10:31
  • Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Macedonia i Albania stopem

Moderator: Monia

autor: FoxXyx » 01 kwietnia 2014, 11:14

Czołem wszystkim !
Wybieram się w maju stopem do Macedonii i Albani jako TOTALNY AMATOR w łapaniu okazji.
Mogłym zatytułować post BAŁKANY, ale nie zalezy mi na 2 tygodniowym tripie, gdzie spędze po 2-3 dni w każdym kraju. Stawiam na Macedonię i Albanię.
Do rzeczy... mam na razie kilka pytań, mam nadzieję że otrzymam odpowiedzi i jak przyjdzie mi jeszcze coś do głowy to również będę mógł liczyć na pomoc.
Pierwsza sprawa... będę jechał z Tomaszowa Lubelskiego na Barwinek, stamtąd chcę się dsotać przez Słowację, Węgry i Serbię do Skopje. No i na pewno będę musiał znać chociaż kilka słów zwrotów przez te kraje które będę jechał, zatem czy jest sens kupywać rozmówki albańskie, macedońskie, węgierskie, serbskie czy to kompletnie bez sensu ? Z jednej strony jest to dośc kosztowne, z drugiej może uratować mi dupę w niejednej sytuacji...a jak już to sprawdziłbym w miejskiej bibliotece czy nie mają takich pozycji..
2. Tak samo... mapy kilku krajów ?
3. Odnośnie spotów do łapania... jestem totalnie zielony... wiem że zatoczki niby są bdb miejscem do łapania, ale ja jako kierowca wiem, że przecież jest zakaz zatrzymywania się na przystankaach... to jak to jest ?
Jesli chodzi o autostrady...czy bezpiecznie jest łapać przed wjazdem na autostradę, tzn przed bramkami? Czytałem na forum że podobno w Serbii może się przyczepić policja, natomiast na SAMEJ JUŻ AUTOSTRADZIE, da radę złapać...

Będę bardzo wdzięczny za pomoc dla zieloniaka w temacie :)
FoxXyx
Random

autor: Peter » 03 kwietnia 2014, 09:17

1. Możesz się dogadywać na migi i ponglishem i jakoś to będzie. Możesz też wydrukować kilka kartek podstawowych zwrotów zamiast 5 tomików rozmówek.
2. Ja polecam wozić mapy. Ja jeżdżę z atlasem samochodowym, z którego wyciągam aktualnie "nie używane" strony tak żeby był lżejszy. Ale znowu, nawet wydruki z gugiel maps są lepsze niż nic, żeby przynajmniej wiedzieć gdzie jesteś i w którą się kierować. Na taki dłuższy dystans o ile chcesz się śpieszyć (nie polecam, jak masz czas lepiej na czilałcie jechać - jak będzie tak będzie) to możesz wysiadać tylko na stacjach benzynowych przy autostradach/trasach tranzytowych. Tam można gadać z kierowcami, czasem akurat rusza tir we właściwą stronę itd. Trochę szybciej się łapie, do tego w takim miejscu masz głównie kierowców dalekodystansowych. Do tego naturalnie trzeba mieć na mapie stacje benzynowe.
3. hitchwiki.org - wszystkie podstawowe rzeczy tam są.

edit:
Co do bramek itd to łatwo się tego domyślić. W miejscu gdzie stoisz musi jechać jakiś kierowca jadący w Twoją stronę, a im dalej tym lepiej - a potem musi zechcieć się zatrzymać. Bramki są idealne, bo jest masa samochodów z czego większość jedzie na daleki dystans, nie ma problemu z zatrzymaniem (i tak zwalniają, może zatrzymać się 50m przed bramkami, zabrać stopowicza i jechać do bramek), dobra widoczność. Tak samo możesz się domyślać, albo zobacz hitchwiki.
Peter
Random

autor: matsmie » 03 kwietnia 2014, 12:59

Cześć, Jeśli chodzi o Macedonie to jedź od Skopji przez Veles nie przez Tetovo i Gostivar (przynajmniej wszyscy nam mówili żeby jechać przez Veles bo w Tetovo mieszkają źli muzłumanie. :D). Dużo cygańskich dzieci na stacjach i tylko jedna rozwidlająca się autostrada, po której my chodziliśmy. ( raz nas policja złapała i zapytała czy wszystko w porządku. Sprawdziła dokumenty i pojechała). Tyle z Macedonii. :)
Albanii rok temu budowała się autostrada. Stopa łapie się dosyć łatwo. Trzeba tylko uważać na takie minivany bo to są taksówki i będą Cie chcieli orżnąć jak tylko się da do tego nie są oznaczone w żaden sposób. (Przygotowałem sobie ze trzy powiedzonka żeby zapytać czy za darmo i jakoś nikt nie rozumiał :D). Nie są drogie ale sam fakt po paru dniach robi się to męczące :D. Najlepiej poprosić kogoś kto gada po angielsku żeby napisał Ci kartkę typu: Jestem z Polski zwiedzam Albanię na stopa. Czy mógłby Pan zabrać mnie ... Będę wdzięczny." coś takiego.
Powodzenia w podróży :).
matsmie
Random

autor: trebron » 05 kwietnia 2014, 22:02

Jeśli chodzi o ludzi w Albanii, którzy by chcieli kasy za podwózkę - możesz napisac pod spodem miasta "no taxi". u mnie przeważnie działało. Nawet jak zabiorą Cię dla kasy, wytłumacz spokojnie a w 90% przypadków nie będzie problemu z darmowym przejazdem. Albania - możesz łapać nawet na środku autostrady, jak się nie boisz. Będziesz razem z osłami biegał między samochodami, nikt Ci nic nie powie. Macedonia - trochę mniej drastycznie, ale też nie ma problemu z policją. W pozostałych krajach - jeśli będzie to już któraś godzina z kolei - przestaniesz się przejmować małym ryzykiem mandatu i zaryzykujesz na pewno :D Nikt nie urwie głowy za zatrzymanie na przystanku autobusowym. Nawet nie wiedziałem, że tak nie wolno. Wydaje mi się, że przynajmniej w Polsce, można na chwilę, pewnie bez gaszenia silnika albo coś takiego. http://pl.wikipedia.org/wiki/Orikum tu masz ładną plażę dla nudystów i nie tylko. I przy samej wodzie, megatani hostel, taki biały, z restauracją na zewnątrz. Bardzo ładne miejsce, gdybyś zabrnął aż tak na południe. Jeśli masz inne pytania, pisz :)
trebron
Random

Wróć do Europa