OGÓLNE: Sahara Zachodnia jest de facto częścią Maroka ale de iure już niekoniecznie. Nie do końca stabilna politycznie ale dla turystów nie jest to problemem bo ani walczący o wolność Sahrawi ani Marokańczycy nie chcą zrażać do siebie opinii międzynarodowej.
Ciekawostka: na całej granice SZ z Mauretanią i Algierią ciągnie się... mur mający oddzielać Marokańskie terytorium od "Ludzi pustyni". Ponad 1000 km a ja dowiedziałem się dopiero na miejscu...
DOJAZD Z POLSKI: Przejazd przez Maroko do ElAiun zajmuje około czterech dni, do tego doliczamy czas potrzebny na dotarcie do Maroka.
ŁATWOŚĆ STOPOWANIA: 6/10 (1 -Hiszpania, 10- Gruzja). Łapie się odrobinkę gorzej niż w Maroko a to z powodu braków samochodów, o wiele częściej niż w Maroko kierowcy pytają o pieniądze, ale nie są natarczywi (~10%)
PS: Powyżej to oczywiście moje subiektywne odczucie i dotyczy stopowania pojedynczego osobnika płci brzydkiej.
BEZPIECZEŃSTWO: Przejechałem SZ z północy na południe i na odwrót sypiając tylko w namiocie i w przydrożnych zajazdach-> nie spotkało mnie nic złego. Na wjeździe i wyjeździe z każdego "miasta" (ElAiun, Dahla, Bojdor) są posterunki policji kontrolujące dokumenty i samochody, panowie policjanci chętnie pomagają w łapaniu stopa, poją, karmią- cud, miód, orzeszki.
JĘZYK: Arabski wersja Marokańska. http://www.101languages.net/arabic/ -> szybki kurs, mi wystarczył. Słuchałem wszystkiego w drodze (Hiszpania-Maroko) trenowałem na miejscu i nie miałem problemu z dogadaniem się po Kalijsku (Kali mieć, Kali być).
Prócz Francuskiego można się czasem dogadać po Hiszpańsku (była kolonia), ale nie jest to tak popularny język jak Francuski.
CENY: +/- to samo co w Maroku, droższe tylko warzywa i owoce
Obiad-> Tajin/Kuskus do 10 PLN
Woda-> od 1 PLN
Ciastka, chipsy-> od 4 PLN
Konserwy, pasztety-> od 1.50 PLN
Kawa/herbata-> od 1.50 PLN wzwyż
Fajki-> 5 PLN wzwyż
Generalnie zakupy na Saharę polecam zrobić jeszcze w Maroku w Agadirze, im dalej tym mniej sklepów i wyższe ceny.
WAŻNE NUMERY TELEFONÓW:
Policja: 19 miasto/ 177 wieś
Straż/Pogotowie: 15
INNE: Jak w przypadku Maroka- kranówa nadaje się do picia.
Ponieważ na przestrzeni 900 km na SZ znajdują się tylko 3 miasta ((ElAiun, Dahla, Bojdor)), oddzielone od siebie pustynią i połączone jedną tylko nitką asfaltu (nie sposób się zgubić) co 80-120 km znajdziemy stację benzynową i kilka domków, na stacjach zawsze można liczyć na DARMOWY NOCLEG NA ŁÓŻKU i wodę. Za jedzenie już płacimy.
Wiadomości powyżej dotyczą okresu wakacyjnego 2013 roku.