• Nowe posty
  • Posty bez odpowiedzi
  • Kto jest online
  • Online jest 1 użytkownik :: 0 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość (wg danych z ostatnich 5 minut)
  • Najwięcej użytkowników (921) było online 18 lutego 2017, 10:31
  • Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Syria/Izrael

Moderator: majkel

autor: seeker » 20 lutego 2015, 15:15

Ma ktoś jakieś doświadczenia z podróżowania do tych krajów? Otóż chciałbym odbyć pielgrzymkę do Ziemi Świętej - patrzę sobie na mapę i widzę, że po drodze nie ma uproś, trzeba przejechać przez Syrię. Już pal sześć te wojny, rewolucje, bliskość Państwa Islamskiego i inne makabry - idzie przebiedować, a turyści piszą, że nie jest tak źle, jak w mediach mówią. Ale... interesując się ja otrzymać wizę do Syrii, natrafiłem na następującą informację:

"Polscy turyści mają obowiązek posiadania wizy przy wjeździe do Syrii. O wizy należy ubiegać się w Ambasadzie Syryjskiej Republiki Arabskiej w Warszawie. Koszt wizy pobytowej na okres do 3 miesięcy to 25 Euro. Turyści muszą posiadać paszport ważny co najmniej 6 miesięcy od daty opuszczenia Syrii. Wszelkie ślady pobytu w Izraelu, takie jak wizy, czy pieczątki z przejść granicznych z Izarelem są podstawą do zawrócenia z granicy syryjskiej. Działa to także w drugą stronę - wiza syryjska w paszporcie uniemożliwia wjazd na terytorium Izraela. Osoby wyjeżdżające z Syrii do Iraku potrzebują zgody tutejszego biura imigracyjnego. Przy wyjeżdzie z terytorium Syrii pobierana jest opłata wyjazdowa w wysokości 500 SYP (drogą lądową) lub 1500 SYP (drogą lotniczą)".

No i właśnie pytanie, co zrobić z tym fantem: "Działa to także w drugą stronę - wiza syryjska w paszporcie uniemożliwia wjazd na terytorium Izraela". ? Da się to jakoś wyminąć, żeby nie mieć problemów na granicy, czy też do Izraela da się dostać tylko od strony Egiptu? :)
seeker
Random

autor: Asia Zdż » 26 lutego 2015, 14:34

Konkretnie o tych krajach nie wiem, ale być może istnieje opcja żebyś wizę otrzymał/a luzem, nie wklejając do paszportu. Kto wie? Ja mam w swoim dorobku już takie dwie wizy-widmo.
Awatar użytkownika
Asia Zdż
Pojechał/a busem na ASR

Wróć do Azja