• Nowe posty
  • Posty bez odpowiedzi
  • Kto jest online
  • Online jest 1 użytkownik :: 0 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość (wg danych z ostatnich 5 minut)
  • Najwięcej użytkowników (921) było online 18 lutego 2017, 10:31
  • Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Historia

Moderator: mushek

autor: Rafalski » 15 stycznia 2014, 11:47

Najpierw prośba - Panie adminie utwórz pan taką zaczepistą zakładkę dla historii jak dla muzyki czy filmów ;) one wszystkie potrzebują historii żeby zaistnieć ;)

Przy okazji chętnie poznam ludzi interesujących się jakkolwiek choć trochę tą dziedziną bardzo ciekawej i praktycznej wiedzy.
Jestem w tym totalnym amatorem ale bardzo luubię ogarniać wydarzenia i miejsca które miały miejsce w przeszłości, tym bardziej że w podróży mijamy ich setki nie zdając sobie sprawy z ich wartości historycznej lub po prostu z tego jak 100, 200, 1000, 2000 lat temu właśnie w tym miejscu wyglądało życie ludzi lub co tam mogło się dziać.

Tym bardziej piszmy o takich ciekawych miejscach najlepiej z namiarem ;)
Awatar użytkownika
Rafalski
Pojechał/a busem na ASR

autor: Maniek » 15 stycznia 2014, 16:46

jeżeli interesuje Cie jak ludzie żyli 20, 200 i 2000 lat temu to jest to historiografia, czyli połączenie historii i etnografii, a sami historycy za tym raczej nie przepadają. Oni idą w stronę bitew, wojen, wydarzeń, a ludzie to tylko ludzie, zawsze byli. Jako, że studiuję enologię i antropologię kultury, to mam ostatnio sporo zajęć z elementami historiografii. Jak chcesz, mogę podać kilka interesujących lektur o tym jak ludzie żyli dawniej. Ale wiele z tego znajdziesz w książkach etnograficznych i etnologicznych które zajmują się różnymi kulturami gdzie etnografia zajmuje się kulturami taka jak nasze, a a etnologia innymi kulturami, pozaeuropejskimi. Tu to mogę podać całą bibliotekę ;)

Mnie najbardziej interesuje to jak ludzie żyli, w co wierzyli, jakich narzędzi używali, jakie mieli obyczaje. Jeżeli coś takiego Cie interesuje to pytaj śmiało ;)
Awatar użytkownika
Maniek
Pojechał/a busem na ASR

autor: Rafalski » 18 stycznia 2014, 00:11

O, git, że jest ktoś taki. Powiem ci akurat te tematy bitew, wojen, wydarzeń też mnie kręcą, lubię czytać tą serię Wielkie bitwy historii wydawnictwa Osprey Publishing.

Ale jasne zapodaj jakąś pozycję, tylko taką ciekawą na początek ;)
Ewentualnie kilka propozycji.
Lubię poczytać o zwyczajach tych ludzi, jak piszesz religii szczególnie i takim nietypowym podejściu, mentalności do spraw na które w naszej kulturze patrzy się inaczej. Ale szczególnie kręci mnie orientalny świat Japonii, mniej Chin, chociaż przyznam że kultura Indii też była oryginalna. Nie sięgałem jeszcze do typowo afrykańskich i czerwonoskórych zapodań.

Także śmiało dziel się, co prawda życia mi nie starczy na to co chciałbym przeczytać ale zawsze coś skubnę ;)

Te narzędzia to też dobry motyw, jak oni krok po kroku i jakimi sposobami dochodzili do rzeczy dla nas dzisiaj wydawałoby się oczywistych.

Oczywiście miejsca na świecie które w związku z tematem watro zobaczyć, śmiało wrzucaj współrzędne ;)
Awatar użytkownika
Rafalski
Pojechał/a busem na ASR

autor: Maniek » 18 stycznia 2014, 22:24

hm, to na początek Francja:
Emmanuel Le Roy Ladurie, Montaillou, wioska heretyków 1294-1324
tylko nie wiem, czy można to gdzieś dostać. To książka historyka który wykorzystuje etnografię, opisał jedną małą wioskę i jej zwyczaje na podstawie materiałów inkwizycji, ponieważ w tej wiosce byli heretycy. Znajdziesz tu zwyczaje, religie, jak żyli, ich stosunki rodzinne.

później dodam resztę, teraz nie mam czasu.
Awatar użytkownika
Maniek
Pojechał/a busem na ASR

autor: Rafalski » 19 stycznia 2014, 09:57

Spoks panie Maniek, jakby co starożytność jeszcze lubię i ten ciemny okres feudału mnie interesuję, w sumie tylko żeby go sobie rozjaśnić.
Awatar użytkownika
Rafalski
Pojechał/a busem na ASR

Wróć do Inne hobby