• Nowe posty
  • Posty bez odpowiedzi
  • Kto jest online
  • Online jest 1 użytkownik :: 0 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość (wg danych z ostatnich 5 minut)
  • Najwięcej użytkowników (921) było online 18 lutego 2017, 10:31
  • Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Dowód osobisty

Moderator: mushek

autor: Koloman » 18 lipca 2014, 18:43

Jak bardzo potrzebny jest według was dowód osobisty w podróży?
Wyjeżdżam zaraz po woodstocku, a nowy dowód wyrobi mi się dopiero w połowie sierpnia ( tak podejrzewam ). Mam 3 podróże za sobą, nikt nigdy nie prosił mnie o dowód.
Chciałbym znać ryzyko jakie podejmuję tym faktem.

Pozdrawiam :)
Koloman
Random

autor: System » 30 listopada 2014, 19:21

Ryzyko jest takie, że mogą Cie posadzić do czasu ustalenia swojej osobowości plus wywieźć Cie z kraju za nielegalny pobyt.
Dlaczego?
w unii europejskiej możesz jeździć po innych krajach bez żadnego problemu, ale dokumentem pozwalającym Ci na to jest dowód osobisty zamienny na paszport. Bez tego oficjalnego dokumentu [wydanego przez państwo którego jesteś obywatelem] nie przedstawiasz swoją osobą nic, nikogo ani nie reprezentujesz żadnego państwa. A jako obywatel Polski masz prawo przemieszczać sie po strefie shengen.
Niby nic, ale jak już zapytają to mogą naprawdę grubo koło tyłka zrobić.
Awatar użytkownika
System
Administrator

autor: Spokojna Woda » 14 grudnia 2014, 17:41

Miałem sytuację (w Polsce), że panowie w niebieskim podjechali po mnie, jak stałem na wjeździe na autostradę. Po jakimś czasie i wymianie zdań chcieli mnie spisać. Ponieważ nie miałem wtedy ze sobą dowodu po prostu kazali mi podyktować sobie dane (mandatu nie dostałem).
Nie ma się czego bać, ale...wszystko na własną odpowiedzialność ;)
Spokojna Woda
Random

autor: Leonardo » 05 lipca 2016, 13:52

A jak sprawa wygląda gdy ma się pęknięty dowód? Sklejony taśma, mogą byc problemy?
Leonardo
Random

autor: mushek » 10 lipca 2016, 12:52

Pęknięty dowód powinno się jak najszybciej wymienić na nowy, ponieważ podczas kontroli mogą uznać go za nieważny. Wiem co mówię bo mnie coś takiego spotkało :)
mushek
Random

Wróć do Wyjazdy