• Nowe posty
  • Posty bez odpowiedzi
  • Kto jest online
  • Online jest 1 użytkownik :: 0 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość (wg danych z ostatnich 5 minut)
  • Najwięcej użytkowników (921) było online 18 lutego 2017, 10:31
  • Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Śladem miast-duchów

Moderator: Monia

autor: rodzynek » 12 marca 2014, 22:07

Moi milii,
Marzec to taki moment w życiu człowieka, że zaczyna planować wakacyjne podróżowanie. Długo kombinowałem dokąd chciałbym pojechać w tym roku, aż wreszcie wykombinowałem . Otóż szperając sobie po wikipedii natrafiłem na tenże artykuł http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_gh ... by_country i natychmiast złożyłem sobie obietnice, że odwiedzę wszystkie miasta-widma w nim zamieszczone. Zatem chciałbym poświęcić w tym roku sierpień na trasę ciągnącą się od Gruzji do Bułgarii przez Turcję w trakcie której chcę odwiedzić osiem miast-widm w kolejności:

Ochamchire i Tkvarcheli (dwa gruzinskie miasta których populacja zmalała z kikkudziesięciu do kilku tysięcy ludzi w trakcie wojen w Abhazji) ---->
----> Ani (tureckie miasto-widmo - skansen) ---->
----> Çökene (miasto w Turcji wyludnione na skutek upadku przemysłu) --->
----> Sazak (turecka miejscowosc zamieszkala onegdaj przez Greków, którzy wyemigrowali do swojego panstwa w 1923) ---->
---> Dragostin, Sredna i Zaim Chifik (opuszczone miejscowosci w Bułgarii)

Cała trasa znajduje się tu: https://www.google.pl/maps/dir/Ochamchi ... 728211!3e0

(Z uwagi iż niektore opuszczone miasta nie sa rozpoznawane przez mapy google zamiescilem punkty znajdujace sie w ich poblizu). Warto zauwazyc, iz trasa przechodzi przez takie rarytasy turystyczne jak Stambuł i Ankara, a również nie wykluczam Tbilisi (a wręcz chcę zobaczyć Tbilisi!).

Nie naciskam by całą podróż przejechać stopem z uwagi na to iż mam na jej przebycie jedynie miesiąc, jakkolwiek autostop z pewnością będzie obejmował jej większą część. Wszystko zależy od tego jak się sprawy potoczą. Niemniej trasa zakłada przylot do Gruzji samolotem.

Ponieważ razem zazwyczaj jest raźniej szukam zdecydowanej i skorej do przygody osoby, która chciałaby powłóczyć się po zapomnianych miejscowościach wraz ze mną. Dla każdego znajdzie się trochę miejsca w podróży, jakkolwiek osoby władające językiem rosyjskim są szczególnie pożądane. Spanie pod namiotem i w mniejszym stopniu przez couchsurfing . Niestety z uwagi na mnogość innych planów w grę wchodzi tylko i wyłącznie sierpień. Ogłoszenie zamieszczam tak wczesnie zeby zarezerwowac mozliwie tani lot. Pozdrawiam!
rodzynek
Random

Wróć do Szukam kompana/-ki